Veelgestelde vragen
Wanneer je vragen hebt, leg ze aan ons voor. We gaan samen op zoek naar de antwoorden.
Ik zoek een eigen woonplek
Je hebt geen vast onderdak en verblijft bij familie, vrienden of op straat.
Of je dreigt je woonruimte te verliezen omdat bijvoorbeeld gemaakte afspraken niet worden nagekomen.
Ons doel is om je te helpen tot je een kamer hebt (dit kan ook bij begeleid wonen), of dat je tijdelijke opvang vindt, of dat je je huidige woonruimte kunt behouden door je te helpen met het maken van afspraken met de verhuurder.
R75 biedt geen opvangplekken. In de regio Nijmegen is er een nachtopvang voor jongeren genaamd Vince. Voor meer informatie kun je op de volgende website kijken: https://www.iriszorg.nl/locaties/nachtopvang-jongeren-nijmegen
Ik wil graag hulp bij het krijgen van een eigen inkomen
Je hebt geen eigen inkomen en kunt hierdoor niet naar school, geen onderdak vinden, geen kleding en eten kopen, etc. We helpen je bij het aanvragen van een uitkering of studiefinanciering of het vinden van een betaalde baan.
Ik wil leven zonder schuld en geldzorgen
Je hebt schulden gemaakt en je kunt niet tot een haalbare betalingsregeling komen met de schuldeisers of weet niet hoe met schulden om te gaan.
Of je hebt geen inzicht hoe met geld om te gaan zodanig dat er geen schulden ontstaan en vaste lasten (huur, gas, water, licht, ziekenfonds) betaald worden.
We helpen je met het regelen van je schulden, en eventueel budgetbeheer/ bewindvoering.
We helpen je met het leren omgaan met geld en om goed overzicht te hebben over je inkomsten en je uitgaven.
Ik wil weer gaan werken
Je kunt geen werk vinden, maar je weet niet waar je moet starten en hoe je dit moet doen. R75 kan je helpen met contact leggen met bijv. het Gemeentelijk Werkbedrijf. Ook kunnen we je tips geven bij solliciteren en het inschrijven bij uitzendbureaus en vacature-websites.
Ik wil weer naar school
Het kan zijn dat je nog leerplichtig bent, maar je zit niet op school.
Of je bent van school gestuurd.
Ook kan het zijn dat je je moeilijk kunt concentreren op school.
We helpen je om je weer op school te krijgen, door mee te helpen zoeken naar een opleiding en aan te melden, zodat je in een leertraject komt.
Persoonlijk en lichamelijk welbevinden: ik wil lekkerder in mijn vel zitten.
R75 onderzoekt samen met jou je hulpvraag. Waardoor zou je je weer beter in je vel voelen? Dit kan praktisch zijn om bijv. dagbesteding te vinden, zoals werk of school.
Maar het kan ook zijn dat je gedachten een chaos zijn, en je wilt weten wat er met je aan de hand is. Je kunt last hebben van agressieve uitbarstingen. Of mogelijk wil je van je middelengebruik (bijv. blowen, etc.) af. Het kan ook dat je je heel somber voelt. Je kunt lichamelijke klachten krijgen zoals hoofdpijn, hartkloppingen of slecht slapen. Door deze reacties kun je weer nieuwe problemen krijgen.
Praat er met ons over of kijk op https://www.gripopjedip.nl/nl/Home/
Mocht het nodig zijn dan kunnen we je ook helpen met doorverwijzen naar andere hulpverleningsinstellingen die voor jouw probleem een gerichte aanpak hebben.
Ik wil mijn verhaal kwijt en zoek iemand om mee te praten.
Soms kom je er zelf even niet uit. Dan kan het helpen om met iemand anders te praten. Zodat je daarna weer verder kunt. R75 biedt een luisterend oor wanneer je je verhaal wilt delen met iemand.
Samen kijken we of je een hulpvraag hebt waar wij je bij kunnen helpen.
Ik heb vragen over verliefdheid en seksualiteit.
Ook voor vragen over verliefdheid, seksualiteit en alles wat daarbij komt kijken kun je bij ons terecht.
Als jongere zit je in een onzekere periode waarbij je aan het ontdekken bent wie je bent en of je op jongens of meisjes valt of op beide of...
Deze onzekere periode kan heel moeilijk voor je zijn.
Het kan ook zijn dat je (nog) niet goed weet waar je grenzen liggen en hoe je die aangeeft.
We kunnen je eventueel door middel van een training leren hoe je meer zelfvertrouwen krijgt en eigen keuzes durft te maken. Je leert je eigen grenzen kennen en kunt daarna ook duidelijk aangeven waar die liggen.
Helaas wordt 1 op de 6 meiden en 1 op de 25 jongens is wel eens overgehaald tot seks. Veel jongeren hebben dus wel eens seks tegen hun zin.
Veel meiden en jongens die een vervelende ervaring met seks hebben, voelen zich daarna schuldig. Ze denken dat zij het hebben uitgelokt. Of dat ze niet duidelijk genoeg zijn geweest. Bedenk altijd: het is jouw lichaam en niemand mag over je grens gaan. Ook niet als je hebt geflirt, als je een kort rokje aan had of als jullie een relatie hebben.
Als je een vervelende situatie hebt meegemaakt kun je daar last van krijgen. Praten helpt!
Bel ons of kijk voor meer info op:
Heb je een andere vraag? Stuur ons dan een berichtje.